Waarom een duo
Waarom plaatst een goede fokker geen kitten bij mensen die nog geen andere kat in huis hebben.
We zullen het u hieronder uitleggen.
Kittens worden minimaal 13 weken door mama en fokker met alle liefde en aandacht verzorgd. Hun mama doet de belangrijkste opvoeding maar ze leren ook heel veel van hun broertjes en zusjes en de andere katten in huis waarmee ze heerlijk kunnen spelen en ravotten. Ze leren spelenderwijs hun grenzen, hard bijten doet pijn, ze leren hun nageltjes intrekken omdat je daar je maatje pijn mee doet. Ze leren dus erg veel deze eerste 13 weken, en dan is het tijd om afscheid te nemen en de grote wereld in te gaan.
Wanneer het kitten in zijn nieuwe huisje aankomt is alles best een beetje eng. De geur van de kat is heel belangrijk, ineens ruikt alles anders. Nieuwe geuren, speeltjes, nieuwe dingen die het moet ontdekken en vooral het gemis van zijn vriendjes. U bent dan het enige vriendje om mee te spelen. Dan denkt u natuurlijk dat u alle aandacht van het nieuwe kitten krijgt. Maar niets is minder waar.....
Hoe lief u ook voor het nieuwe huisgenootje bent, u zult niet (altijd) op handen en knieën zitten, of op muizenjacht gaan en de speelgoedmuis ergens verstoppen. Ook zie ik u nog niet het kitten lekker met de tong wassen zoals andere katten/kittens graag samen doen.
U kunt nog zo veel spelen met een kitten, u kunt nooit een kitten (speelkameraadje) vervangen. Tenzij u vloeiend Kattentaal spreekt, uw oren plat kunt leggen of met uw staart kunt zwiepen ?
Als u niet reageert zoals een kitten gewend is raakt deze volkomen van slag en zal op een andere manier gaan reageren zoals hij in het nest, bij de fokker, geleerd is. De gehele opvoeding kan teniet gedaan worden hierdoor. Het kan van kwaad tot erger gaan. Het kan zich als een heel ander kitten gaan gedragen dan wat hij was toen hij net bij u in huis kwam. Het begrijpt er niks meer van. Het gaat ineens aan de gordijnen hangen, aan de bank krabben of in plantenbakken graven. Dit alles levert (negatieve) aandacht op. Maar ook ‘jagen’ op uw enkels en handen, wellicht met nageltjes want hij wil tenslotte ook een reactie op zijn uitdaging. U denkt nu, het kitten is agressief....maar dit alles is gewoon een instinctief spelletje jagen dat het kitten ook met een vriendje zou doen.
En wat gebeurt er dan? U wordt boos en roept hard Nee! Maar een kitten snapt u niet. Hij wil spelen maar u speelt anders dan het kitten en u spreekt geen kats. Er worden dan allerlei trainingsmethodes bedacht om deze “gedragsproblemen” op te lossen: het begint met een simpel “nee” of “foei”, er wordt een “time out” gegeven, de plantenspuit wordt erbij gehaald, soms volgt een tik op neus of bil, er wordt getracht het kitten te negeren en ga zo maar door. Het gaat van kwaad tot erger maar de kat is absoluut niet fout hij zal nooit iets expres doen maar gewoon zijn natuurlijke instinct volgen. U bent dan degene die fout is omdat u zijn natuurlijke gedrag niet begrijpt en niet weet wat hij wil. Een mens kan nu eenmaal niet zo met een kat spelen als katten onderling!
De kat heeft in dit geval geen gedragsproblemen maar hij heeft niet de gelegenheid van u gekregen om zijn natuurlijke gedrag te vertonen, juist dát is het probleem. Uw enkels of armen aanvallen doet hij niet omdat hij u pijn wil doen of agressief of gestoord is maar omdat hij wil jagen. U uit de slaap houden doet hij ook niet om u te pesten maar ook dit is natuurlijk gedrag want katten zijn actief in de nacht en vroege ochtend. Katten slapen veel maar niet 8 uur achter elkaar zoals wij doen in de nacht. Kittens vinden niets leuker dan samen ‘jagertje en prooi’ te spelen en als ze dat samen kunnen doen zullen ze uw handen en benen met rust laten. Ook ’s nachts kunnen ze elkaar gezelschap houden zodat ze niet alleen zijn en u dus aan uw welverdiende nachtrust toekomt.
Het kan uiteraard best nog wel eens voorkomen dat uw kitten/kat aan uw meubels krabt of aan de gordijnen komt, maar dit zal een stuk minder zijn wanneer ze met zijn tweeën zijn. Een kitten alleen zal zich heel gauw vervelen, zeker als u veel van huis bent en/of werkt. Met een speelkameraadje zullen ze zich minder gauw gaan vervelen en richten ze zich meer op elkaar dan op uw goede spulletjes.
Een kitten zijn natuurlijke gedrag verbieden is heel erg zielig, het doet niets fout het is gewoon een kat met zijn natuurlijke gedrag. Als je dit gaat verbieden kan het alle kanten op gaan maar vaak niet de goede. Het kitten wat eerst zo lief was gaat steeds onhandelbaarder worden en bestempelt worden als vals. In het ergste geval zal het herplaatst of gedumpt worden. Of het gaat zich steeds vaker terugtrekken en wordt angstig.
Dit is niet waar fokkers hun kittens voor opgevoed hebben....13 weken lang, met veel liefde, zorg en aandacht. Dit is ook niet wat fokkers voor u wensen. Vandaar dat een goede fokker geen kitten plaatst waar nog geen kat aanwezig is in huis. Het hoeft geen Maine Coon te zijn en een fokker zal u ook niet verplichten om 2 kittens bij hun te nemen, u kunt bv ook een kat uit het asiel adopteren.
Wij hopen van harte dat u dit standpunt begrijpt. Mochten er vragen zijn, stelt u ze dan gerust aan ons.